Dobri dilovi na Dan samaca – poznati kineski shopping blagdan

Singles day ili Dan samaca poznati je kineski (neslužbeni) praznik koji, kao što ime govori, slavi – samce i neženje. Praznik je nastao 1993. godine u studentskim domovima uglednog kineskog sveučilišta Nanjing kada su četvorica studenata odlučili pokrenuti dan koji bi obilježile različite proslave u čast samaca. Ideja je brzo prihvaćena diljem sveučilišta, a u nadolazećim godinama i diljem zemlje. No, tek u 2009. godini je Alibaba lansirao Singles day kao shopping dan kada je mnoštvo proizvoda na njegovim platformama na popustu.

Iako kod nas dosta manje poznat od američkog Black Fridaya, kineski Singles day je najveći dan offline i online kupovine na svijetu. Primjerice, 2019. godine je na Black Friday i Cyber Monday potrošeno nevjerojatnih 17 milijardi dolara. Ipak, ta dva najveća američka shopping blagdana ni u kombinaciji ne dolaze blizu Singles dayu kada je potrošeno 38 milijardi dolara.

Zašto 11.11.?

Datum, 11.11. izabran je jer broj “1” nalikuje “golom štapu” što je kineski internetski žargon za samca koji se ne oženi i stoga ne može dodavati ‘grane’ obiteljskom stablu. Ironično je taj praznik postao i popularan datum za održavanje vjenčanja kada samci odlučuju prestati biti samci.  2011. godine se na taj datum u Pekingu vjenčalo preko 4.000 parova što je daleko više od dnevnog prosjeka od 700 brakova.

Ove godine, Alibaba je po prvi puta odlučio proširiti Singles day na više dana radi novonastale pandemijske situacije te kako bi olakšao trgovcima. Iz tog razloga, popusti vezani uz Singles day mogli su se naći već od 1.11. do 3.11., a njih najviše ipak će biti 11.11.

Što i kako kupovati?

Dobra stvar je što ne morate čekati 11.11. da vidite što će biti na popustu, već proizvode i sniženja već sada možete vidjeti i na taj način dobro i na miru razmisliti što želite kupiti kako ne biste na sam dan shoppinga bili pod nepotrebnim stresom.

Neke od stvari koje će se nuditi na Singles dayu već smo podijelili s vama, a posebno  vam se svidio Xiaomijev robot – usisavač koji će biti snižen s 4.000 kn na 2.500.

Xiaomi Roborock S5 max perač i usisavač

Bili samci ili ne, Singles day je odlična prilika za jeftin shopping, a gdje je dobar shopping – tu je i Dobar dil. Do 11. studenog naši lovci na dilove će objavljivati dobre dilove na koje naiđu, a sve vezano za ovaj shopping blagdan možete naći pod kategorijom Singles Day. Ako i vi naiđete na nešto – podijelite sa svojom zajednicom Dobrih dilera. 🙂