Kako uštedjeti na kozmetici kupujući dupove?

Svaka žena zna koliko je teško i skupo biti žena, posebice kad je riječ o kozmetici. Čak i za onaj prirodni “I woke up like this look” potrebno je toliko primera, pudera, korektora i highlightera samo da bi na kraju mogle napisati #nofilterneeded. Svi znamo – ni jedna žena u povijesti Instagrama se nije zapravo #wokeuplikethat. 

A gdje su tek ruževi, eyelineri i maskare koje stavljamo kada želimo da se vidi da smo nešto zapravo i napravile na licu. Nije ništa čudno kada shvatimo na kraju mjeseca da nas je jedan odlazak u DM koštao više od namirnica za čitav mjesec. 

No, zbilja ne mora biti tako i trebamo već jednom prestati vjerovati u onu da “cijena znači i kvalitetu”. Ne znači. Kada nešto skupo platimo, bila to kozmetika, komad odjeće ili auto, najčešće ne plaćamo kvalitetu proizvoda već ime brenda. 

Moja majka, primjerice, godinama kupuje Vichyevu kozmetiku za njegu lica, a jedina maskara koju je godinama poznavala bila je Chanelova. Kada god bih joj ja pokušala ponuditi neku svoju kremu ili maskaru da proba, uvijek bi odbijala uz klasični izgovor osobe koja se boji bilo kakvih promjena – “meni ti ni jedna druga krema ne odgovara” ili “druge maskare mi se brzo suše, ova je skupa, ali se na kraju zbilja isplati”, i tu bi otprilike bio kraj svakoj daljnjoj raspravi. Sve do jednog vikenda kada je došla kod mene u Zagreb i prilikom otvaranja kofera shvatila da joj se dogodio najgori mogući scenarij koji se može dogoditi jednoj ženi kada na nekoliko dana ode iz svoga doma. Zaboravila je kozmetičku torbicu. 

Iako mi i dan danas nije jasno kako se to mojoj majci koja svakoga jutra odradi full make up, neovisno o tome ide li taj dan igdje ili ne, uopće moglo dogoditi, odlučila sam iskoristiti ovu priliku da joj napokon dokažem da postoji i druga kvalitetna kozmetika od one koju koristi i da, kad bi samo htjela, bi zapravo na njoj jako puno mogla uštedjeti.

I tu dolazimo do dupeova. Ukoliko niste upoznati s ovom engleskom posuđenicom, “dupe” je ništa drugo nego skraćenica od riječi “duplicate” ili kopija. U slučaju make up dupea, radi se o proizvodu koji je po kvaliteti i/ili boji sličan drugom proizvodu. Dakle, radi se o cjenovno, većini ljudi, prihvatljivom proizvodu koji je kvalitetna alternativa tom istom proizvodu nekog high-end brenda. 

Maskara – ušteda od 330 kuna!

Da se vratimo na Majku. Odlučila sam da prvo krenemo s demonstriranjem maskare koja bi bila savršena zamjena za njenu Chanel Inimitable Intense maksaru koju plaća 342,90 kn preko Notina, s dostavom 367,90 kn. 

Ako je ono što želite od maskare i volumen i dužina trepavica te da pritom ne ostavlja mrvice, ne preslikava se na kapke i ostale boljke maskari, njena Chanelka je zbilja dobar izbor. Nakon što sam je i sama prvi put probala, odlučila sam se dati na misiju pronalaženja dostojne, ali daleko jeftinije zamjene jer nisam imala namjeru svakih 6 mjeseci davati gotovo 400 kuna samo za maskaru. 

Nakon više nego nekoliko pokušaja i promašaja kada bih se, ako ne na prvu onda na drugu razočarala maskarom i pomislila “ali možda chanelki ipak nema dobre zamjene”, našla sam ono što sam tražila u maskari marke CovergirlMaskara LashBlast Volume daje volumen baš svakoj trepavici, te ono najvažnije – ne stvara grudice! Na stranici influenster.com, maskaru je recenziralo više od 18 i pol tisuća korisnica, a njezina je prosječna ocjena 4,3/5. Čak 61% žena dalo joj je čistu peticu. Ovaj brend na žalost nećete naći u našim drogerijama, ali zato maskaru možete naručiti na stranicama kao što su Amazon i eBay gdje ćete je platiti samo 5,22 dolara ili 35,12 kuna. Što znači uštedu od više od 300 kn! 

Kada ju je probala, mama je bila prilično impresionirana i na kraju dana priznala da se radi o sasvim dostojnoj zamjeni. 

Ako vam se neda zafrkavati narudžbom preko interneta te želite maskaru koju možete kupiti u običnom DM-u, postoji još jedna dobra alternativa koja će vašim trepavicama dati poželjan dramatičan look. Radi se o Essenceovoj Lash Princess False Lash Effect maskari koju ćete platiti tek 30 kuna. Meni je ova nešto malo lošija od Cover girl jer ne daje takav look baš čitav dan i mora se u neko doba popraviti, ali za uštedu od 300 kuna svakako se isplati. 

Koji su još provjereni dupeovi na kojima sam mami pokazala kako može uštedjeti?

Beauty blender spužvica 22,5$. Ja koristim samo Real Techniques spužvicu od 7,5$  i odlična je, sumnjam da nešto može biti 3 puta bolje od toga. Ja obično kupujem na iHerbu kad imaju popuste uz još nešto jer naplaćuju poštarinu.

Estée Lauder Advanced Night Repair Synchronized Multi-Recovery Complex koji mama koristi dođe oko oko 110$. Istina, odličan proizvod, svakako bolji od dupea, ali obzirom na cijenu, dupe koji ja koristim je sasvim solidan. MISSHA Time Revolution Night Repair Borabit Ampoule (ili nova formulacija Missha Time Revolution Night Repair Probio Ampoule) dođe oko 40$ na YesStyleu (možete iskoristiti kod za dodatan popust VZ4NHT kod registracije).

SK-II essence 99$ vs dupe – svi kažu da je dupe za to Time Revolution The First Treatment Essence, ali meni je još bolji i jeftijniji Secret Key Starting Treatment Essence – Rose Edition koja košta oko 19$, također na YesStyleu (kod za dodatan popust VZ4NHT kod registracije).

Huda Beauty New Nude palette sjenila dođe oko 75 $. Dupe koji joj je savršena zamjena dolazi ni manje ni više nego s Aliexpressa, a radi se o brendu UCANBE – cijena 9,28 dolara. 

Najbolji dupe za osobno najsavršeniji puder Estee Lauder Double Wear čija je cijena za 30 ml paprenih 400 kn je Revlonov Colorstay za koji samo skinite jednu 0, točnije, košta 44 kune.

Sva navedena high-end kozmetika dođe oko 2.320 kn, dok će vas dupeovi doći oko 515 kn, a to je oko 78% manje!! Ne loše 🙂

Kakva vi imate iskustva s dupovima? Jeste li uspjeli neki skupi proizvod zamijeniti jednako dobrim, jeftinijim?