Ljeto je savršeno doba za čitanje, a najbolji prijatelj nam je Kindle – donosimo vam najbolje dilove s Amazona

Prošle godine mediji su nas suočili s jednom poražavajućom statistikom do koje je došlo najnovije istraživanje čitateljskih navika Hrvata, a koje je otkrilo da kao nacija jako malo čitamo. Istraživanje je tvrdilo da 42% Hrvata u godini dana pročita tek jednu knjigu, a većina ni toliko.

No, prije nego krenemo s drvljem i kamenjem po Hrvatima, treba napomenuti kako ni ostatak Europe nije sjajan kad su u pitanju sati koje ljudi provode čitajući. Naime, prema jednom drugom istraživanju, zemlje koje najviše čitaju su Indija, Tajland i Kina. Slijede Filipini i Egipat, a Europe nema na vidiku sve do 6-og mjesta koje je zauzela Češka.

Razlog zašto je tome tako te zašto sve manje čitamo krije se iza novih tehnologija. Živimo u doba kada smo bombardirani svakojakim sadržajima i koncentracije je sve manje. Umjesto 5-6 televizijskih programa, danas ih imamo na stotine, a uz to plaćamo i razne streaming servise. Dostupnost sadržaja nas je također razmazio – samo nekoliko klikova i ispred nas je nova serija ili film. No, novoj tehnologiji prilagodile su se i knjige. Morale su jer jako je malo onih koji će danas otići u knjižnicu posuditi ili kupiti knjigu.

I taman kad su knjigama prognozirali vječni zaborav -pojavio se Kindle!

Na početku su se, oni najveći ljubitelji knjiga,  žestoko protivili ovom elektroničnom čitaču knjiga zamjerajući mu nedostatak mirisa i zvuka kod listanja knjige. Istina, Kindle možda nema tu romantičnost, ali ima brojne druge prednosti.

Za početak, daleko je praktičniji od papirnate knjige. Lakši je, zauzima manje mjesta i može s nama svuda. Posebno je praktičan za putovanja ili odlazak na plažu. Super stvar kod Kindlea je što s njim možeš čitati i u mraku, a on se prilagođava osvjetljenju. No, daleko najveća prednost, koja je kupila i one najljuće protivnike, je ta što se do gotovo svakog naslova koji želimo može doći vrlo lako i jednostavno. Knjige nikada nisu bile dostupnije.

Dobra stvar je i da jednom kada investiraš u Kindle, knjige ćeš moći nabavljati puno jeftinije, a mnoge čak i besplatno. Uz to, prije nego kupite knjigu, možete besplatno pročitati par stranica i vidjeti sviđa li vam se ili ne. Shareanje knjiga je isto jedna ogromna prednost. Koliko ste samo papirnatih knjiga posudili i više ih nikada niste vidjeli? S Kindleom više nema takvih problema. Jednom kada kupite knjigu, možete je posuditi prijateljima koji također imaju račun na Amazonu, a knjiga im je dostupna jedno određeno vremensko razdoblje. Super stvar za uštedjeti hrpu novaca, slažete li se?

Uz sve ove prednosti koje nam daje Kindle, nekako je lakše preboliti romantiku koju nam pruža listanje papirnate knjige.

A ako vam treba inspiracije i novih ideja za čitanje, izdvojili smo za vas trenutno najbolje besplatne book dilove na Amazonu. Bilo da želite čitati Rat i mir ili neko lakše ljetno štivo poput See You soon, ili možda besplatno učiti španjolski – sve to i više ćete naći u kategoriji knjige na Dobrom dilu.  I naravno – ako znate i sami za dobar book dil, podijelite s drugima na stranici.