Pošta više ne dostavlja paketiće s Aliexpressa?

Mislim da svi imamo neugodna iskustva sa Hrvatskom poštom kad je riječ o dostavi paketa. Pogotovo nas živcira kad naručimo neku sitnicu s Aliexpressa, i baš taj dan nismo izašli iz kuće a zateknemo dobro poznati papirić u sandučiću.

Više se ne morate živcirati jer od 08. veljače Hrvatska pošta neće ni pokušati dostaviti paketiće koji ne stanu u sandučić, pa se nemojte ni nadati. Evo šta stoji na njihovom webu:

Važna obavijest korisnicima
 
ZAGREB, 8. veljače 2021. – Od ovog tjedna pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov kućni kovčežić (sandučić, kaslić) ili za njih nije plaćena dostava na adresi, bit će posebno naznačene na novim obavijestima. Njihova će se isporuka obavljati, kao i dosad, u poštanskom uredu.

O čemu je riječ?

Razni mali paketi (pogotovo oni iz Kine) su naznačeni kao pisma za koja se ne plaća dostava i po tom principu bi trebali biti veličine da stanu u sandučić. S godinama je sve veća navala narudžbi iz Kine dala briljantnu ideju HP-u da počne naplaćivati 4,5-5 kn dostavu paketića. Na svu sreću HAKOM je to zabranio jer se time krši pravilnik Svjetske poštanske unije po kojem se paketi ispod 500 gr ne smiju naplaćivati primatelju. Nedugo nakon toga stiže ova obavijest.

Dakle, za buduće paketiće s Aliexpressa će trebati ići na poštu. Jeeeee 🙂