Putovanje na Island i kako ga preživjeti – budget savjeti i trikovi poznatog blogera

Srđan stoji iza popularnog regionalnog bloga Easttothesun. Ovaj Banjalučanin ekspert je za putovanja na minimalnom budžetu, a s maksimalnim doživljajem destinacije. Kako je proputovao Island za samo 250 eura te kakve sve savjete ima pročitajte u blogu.

Putovanje na Island

Prije par dana vratio sam se sa Islanda i time stavio tačku na jednu od najvećih avantura koju sam ikada doživio putujući. Prije nego se bacim na sređivanje gomile video i foto materijala, pisanje o ličnim doživljajima i impresijama, želim da podijelim par trikova i savjeta o preživljavanju u ovoj nesvakidašnje lijepoj, ali za život nevjerovatno skupoj zemlji. Sve vas koji želite da posjetite Island, a zbog daljine, izuzetno visokih cijena i neosporne složenosti života na Islandu i kretanja kroz isti smatrate da je putovanje na Island neizvodivo, pokušaću da uvjerim u suprotno – moguće je za relativno malo novca da preživite i provedete nezaboravne trenutke na tom jedinstvenom mjestu.

Smisao pisanja ovog bloga i jeste upravo to – približiti putovanja ljudima koji se dvoume i pokazati da se može i da je izvodivo, da svako ko ima bilo kakva primanja može da realizuje (recimo) putovanje na Island, samo ukoliko se odvaži. I naravno, ako želi. Putovanja nisu nikakav imperativ i ne privlače baš svakoga.

Fotografija: easttothesun

Cijene

Po raznim mjerilima, Island je najskuplja zemlja Evrope i jedna od najskupljih na svijetu. S obzirom na izolovanost i nepostojanje šuma, niti plodnog zemljišta pogodnog za poljoprivredu, Island je prinuđen da uvozi većinu sirovina. To uzrokuje visoke cijene manje – više svega i uveliko komplikuje samo putovanje na Island. Pivo na benzinskoj pumpi je 9 eura, za euro skuplje od minijaturnog burgera, dok je cijena čipsa u samoposluzi 6 eura. Pažnju nam je privukla tabla ispred restorana u Rejkjaviku na kojoj su naveli specijalnu ponudu – komad piletine i pomfrit za samo nevjerovatnih 50 eura. Dva i po sata parkinga u Rejkjaviku koštaju 8 eura. S obzirom na to, mi smo novac trošili isključivo na stvari koje su nam neophodne. Jedna od tih stvari je gorivo, čija cijena po litri iznosi 200 islandskih kruna, što je nešto manje od 2 eura (vrijednost jedne krune je približno jednaka vrijednosti jednog srpskog dinara).

Ipak, ukoliko vam je, kao i nama, želja da vidite Island jača od potrebe za bilo kakvim luksuzom, uspjećete.

ISLAND: 188 eura povratna iz Zagreba! Proljetni termin!

Fotografija: easttothesun

Društvo

Iako je inicijalna ideja bila da, kao i uvijek, putujem sam i krećem se autostopom, splet okolnosti je doveo do toga da na ovaj put sa mnom krene prijateljica i da iznajmimo automobil, što se pokazalo kao najbolja okolnost ikada. Tek sada, nakon povratka shvatam koliko bi bilo neozbiljno poći na takvo putovanje sam. Sada to sigurno ne bih uradio. Island je nepredvidiva, jako rijetko naseljena i opasna zemlja, surove i divlje prirode i ne želite tamo da se nađete sami. Pomoć saputnika u vidu razgovora, motivacije, podrške i dijeljenja troškova je neprocjenjiva.

Dok se probijate kroz snježne ili pješčane oluje u malom automobilu po planinama na sjeveru Islanda, sa sve ljetnim gumama, izuzetno je važno da imate nekoga pored sebe sa kim ćete dijeliti vjeru i nadu da ćete uspjeti i da će sve biti ok, kao i pomoć ukoliko sve ne prođe baš ok. Tim bolje ukoliko je taj neko dovoljno lud i hrabar. Da, prilično je izvjesno da ćete na Islandu naići na neku od brojnih prirodnih nepogoda koje čine širok islandski asortiman istih.

Fotografija: easttothesun

Automobil

Većina putnika koji posjećuju Island, odlučuju se za iznajmljivanje automobila. To vam je apsolutno najisplativija opcija, s obzirom da većinu godine (ionako preskup) javni međugradski prevoz ne funkcioniše. Uz doplaćenu opciju da oba putnika imaju pravo upravljanja vozilom, cijena iznajmljivanja našeg automobila (Hjundai i10) na 7 dana je bila 180 eura. Iako je agencija u kojoj smo iznajmili automobil najjeftinija na čitavom Islandu, a naš automobil najjeftiniji u toj agenciji, složićete se da je ta cijena za 7 dana sasvim dobar dil.

Oni će vam, naravno, ponuditi i prilično skupo osiguranje. Mi smo platili osnovni paket od 35 eura koji je pokrivao otprilike ništa. Drugi, ozbiljniji paket se plaća 15 eura po danu, ali ako imate taj novac, definitivno se isplati, jer je mogućnost da ćete imati određenu štetu na automobilu prilično velika.

Ono po čemu se izdvaja ova agencija je činjenica da ne morate vraćati pun rezervoar goriva i da nemaju ograničenje na kilometražu. Većina agencija vam dozvoljava prelazak 1400km (dužina Ring Road – a), a prekoračenje te kilometraže vam naplaćuju. Zgodno je da to provjerite kod agencije u kojoj iznajmljujete automobil.

Gorivo nas je izašlo ukupno oko 300 eura za 7 dana, s tim da smo prešli 1,5 krug po ostrvu (2100km) i koristili automobil za grijanje, punjenje baterija na uređajima, spavanje, presvlačenje i sve ostalo. Taj automobil nam je bio kuća 7 dana.

Važno je napomenuti da bez kreditne kartice (na vaše ime) nećete biti u mogućnosti da preuzmete automobil, iako ste ga uredno platili. Alternativa je da uplatite depozit od 1050 eura (kojih nisam imao), a da vam oni po povratku ispravnog automobila vrate 1000 eura. To znači da ćete platiti dodatnih 50 eura za ništa. Srećom, dragi ljudi iz banke su mi sredili kreditnu karticu za jedan jedini dan.

Ako želite maksimalno uštedjeti nosite svoju hranu

Lijepo zvuči da odete negdje i uživate u znamenitostima, ljudima i nacionalnoj kuhinji. Ipak, ja na Islandu nisam okusio ništa što nisam ponio sa sobom. Cijene su nevjerovatno visoke. Konzerviranu hranu, jabuke, krastavce i sve ostale hranljive gluposti koje jednoj ženi mogu pasti na um nosili smo sa sobom, u velikom prtljagu. Iako sam doživljavao blaži nervni slom svaki put kada je još samo ovu sitnicu ubacivala u torbu, činjenica je da smo se zbog toga hranili prilično raznovrsno i zdravo tih 7 dana.

Hrana koju sam ja ponio koštala je oko 15 eura.

Hranu obavezno nosite sa sobom na putovanje na Island.

…i nikako ne kupujte vodu

Kažu da je Island zemlja sa najčistijim vodama na planeti, odmah iza Grenlanda (koji baš i nije zemlja u tradicionalnom smislu). Jedna od najfascinantnijih stvari u vezi ove zemlje je ta da je prepuna rijeka, potoka, rječica… Doslovno ste u svakom trenutku vožnje okruženi rijekama. Ono što je nevjerovatno je da su apsolutno sve pitke. Čak je i poželjno da pijete tu zdravu i čistu prirodnu vodu. Dovoljno je samo da zaustavite automobil i odmaknete se 10 metara od njega i pronaći ćete pitku vodu.

Ne budite ovca, ni u kom slučaju ne kupujte vodu na Islandu.

Fotografija: easttothesun

Nosite vodootpornu odjeću

U svako doba godine neophodno je da imate vodonepropusnu obuću i odjeću na Islandu. Bez toga i ne pomišljajte da krenete na taj put. Oluje i pljuskovi su česti i intenzivni i čak vam ni kabanica neće pretjerano pomoći. Srećom, uvijek se možete vratiti u automobil i tamo presvući i ugrijati.

Znamenitosti i besplatne ture

Rejkjaviku, kao i u gotovo svakom evropskom gradu postoji nešto što se zove Free Tours. Radi se o obilascima grada sa zabavnim vodičima koji vas obasipaju korisnim informacijama o kulturi, istoriji, građevinama, anegdotama i znamenitostima i to sve za dž. Potrebno je samo da se prijavite par dana unaprijed. Sistem funkcioniše na principu napojnica. Ukoliko smatrate da je obilazak bio zanimljiv i vrijedan novca, možete da ostavite napojnicu. Ukoliko smatrate da nije ili jednostavno ne želite ili nemate novca, ne morate platiti. Na vama je, niko vas neće osuđivati niti od vas očekivati da platite bilo šta. Visina eventualne napojnice je takođe proizvoljna.

Fotografija: easttothesun

Što se tiče ostatka ostrva, sve prirodne znamenitosti su lako dostupne automobilom i posjeta njima se ne naplaćuje. To uveliko olakšava putovanje na Island. Na Islandu postoje dva kruga popularna među turistima i putnicima; Golden Ring (znamenitosti u blizini Rejkjavika) i Ring Road (put oko čitavog ostrva – 1400km). Oba ova puta su organizovana tako da obilaze gotovo sva mjesta vrijedna posjete. Kraći prsten je zgodan ukoliko imate dan – dva vremena za razgledanje. Mi smo za 7 dana obišli oba ova kruga, prepuna nevjerovatnih vulkana, jezera, krateragejziravrelih izvoravodopada i ostalih prirodnih čuda.

Fotografija: easttothesun

Povezanost

Pre – paid karticu neke od islandskih mobilnih mreža, sa internetom moguće je kupiti u većim gradovima za 20 eura. Zbog nepredvidive prirode ove zemlje, neophodno je da u svakom trenutku budete povezani sa ostatkom svijeta. Vremenske prilike se često drastično mijenjaju, ali ukoliko redovno provjeravate sajtove o vremenu stanju na putevima, sve bi trebalo biti ok.

Dakle, kupovina kartice i konstantno provjeravanje ova dva sajta su apsolutni imperativ za putovanje na Island. Sitnice kao što su telefonski punjač za automobil mogu biti od neprocjenjive vrijednosti ukoliko većinu vremena provodite na putu.

Smještaj

Smještaj na Islandu je takođe izuzetno skup, ali ako sam ja mogao spavati par noći u najmanjem automobilu ikad, sa svojih 185cm visine, možete i vi. Naravno, pomoć u vidu prenoćišta i koju su nam pružali članovi zajednice i ostali dragi ljudi kod kojih smo spavali par noći je neprocjenjiva.

Ostale Srđanove priče o Islandu i mnogim drugim destinacijama čitajte na njegovom blogu Easttothesun.  

A prije samog puta, možete kroz Island prošetati i virtualno.

Virtualna tura južno-zapadnog Islanda