Robot usisavači su hit, no kako znati koji izabrati? Preporuke iz osobnog iskustva

Danas je velika potražnja za robotima koji usisavaju i peru podove, a razlog tome je što su im cijene puno prihvatljivije nego unazad 10 godina a i sama tehnologija je puno napredovala i uređaji su ”pametniji”.

Prije 8 godina sam sanjala da kupim iRoobot Roombu, ali bila je to velika investicija pa sam odustala. Danas su često na akciji pa ih možete kupiti za 2000-3000 kuna.

Popust na iRobot Roombe

Roomba combo – usisavač i perač

Bez obzira što su današnji iRobot proizvodi često na popustu, mučilo me što nemaju integrirani sustav usisavanja i pranja podova u jednom uređaju. Roombe usisavaju, a modeli Scooba i Brava peru, tako da bi investicija za oboje opet bila van mog budžeta. Postoji još tu i Roomba combo koja i usisava i pere, ali nisam nikada naišla na neke dobre recenzije za nju niti znam nikoga tko ju ima pa sam malo skeptična oko nje.

Onda su mi prijatelji otkrili Xiaomi. Na prvu sam bila skeptična na kineski uređaj i tim više što su oni to naručili na Aliexpressu. Obzirom da su ga imali već neko vrijeme, a doma imaju i malo dijete i psa i prezadovoljni su i ja sam se odlučila naručiti. Oni su imali onaj osnovni model koji samo usisava, a ja sam oduvijek sanjala model koji usisava i pere pa sam se odlučila za taj model. Svi imaju svoju aplikaciju pa ih tako možete pokretati s mobitela dok niste doma. Roboti skeniraju prostor pa možete pratiti koji dio su prošli ili označiti točno koji dio želite da se usisa. Imaju i više opcija čisćenja tako da možete birati i silent mode kad želite da tiše rade.

Jeftiniji model na Aliexpressu dođe oko 1000 kuna. Dostavljaju vam ga sa EU skladišta tako da ne plaćate ni PDV ni carinu. A dostave vam ga u roku od 7 dana.

Xiaomi robot usisavač i perač podova sa WIFI APP kontrolerom

Ja sam se odlučila za Roborock s5 prije dvije godine, a ove godine smo svekrvi kupili Roborock s5 max. Na Aliexpressu dođe oko 2.800 kuna, a ponekad mu cijena padne i do 2.400 kuna. Također je došao iz EU u roku od 7 dana.

Xiaomi Roborock S5 max perač i usisavač

Ako se pitate zašto je takva razlika u cijeni G1 je stariji model od Roborocka, a tu je jedna usporedba da dobijete dojam u čemu je razlika.

Sad imaju i S6 i S7 modele koji sami prazne posudu za prašinu i imaju dodatne senzore, oni su nešto skuplji. Ja sam zadovoljna sa S5 modelima i mislim da je najbolji omjer cijene i kvalitete. Moram reći da onaj dio pranja i nije nešto, on samo lagano obriše pod sa vlažnom krpom ali ne riba pod 🙁

Puno me ljudi pitalo za garanciju s Aliexpressa. Oni svi imaju garanciju, međutim mi ju nismo imali nikada potrebe koristiti. Kad sam poslala upit za garanciju za svoj Roborock dobila sam odgovor da mi garancija traje 3 godine i da imaju servis u Poljskoj, a u slučaju da neki dio zakaže šalju novi besplatno, naravno ne ako se ustanovi da je ljudski faktor uzrok. U zadnjih 3 godine u obitelji i među prijateljima smo kupili oko 10 komada i nijedan nije imao nikakav kvar ni manu. A svi su više manje u pogonu na dnevnoj bazi, moji usisavaju i par puta dnevno ovisno koliko djeca izmrve po podu. Sve u svemu mene je Xiaomi oduševio 🙂

Tu je i blog o svemu što trebate znati prije kupovanja na Aliexpressu, kao što su povrati, garancije i pouzdani kupci.

 

Na ovom videu ćete vidjeti usporedbu raznih modela i proizvođača da dobijete još bolju sliku.

I još jedna stvar, kod nas su nažalost puno skuplji nego na online shopovima pa uvijek provjerite cijene. Evo jedne usporedbe.