Veliki vodič: online shopping nakon Brexita

Britanija je, nakon Kine, najpopularnija država iz koje Europljani naručuju stvari online.  Međutim, istraživanje koje je za DPDgroup proveo GfK kaže kako bi 70% europskih e-kupaca moglo prestati kupovati s web stranica u Velikoj Britaniji.

31. siječnja 2020. Velika Britanija (Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska) izašla je iz Europske unije. Bez obzira na službeno odstupanje iz Unije, tijekom čitave prošle godine trajao je tranzicijski proces za vrijeme čega su se sve do prosinca uređivali odnosi VB i EU, a prijelazno razdoblje je završilo 31. prosinca 2020. To znači da je VB sad službeno treća zemlja i da se pravo EU-a u njoj više ne primjenjuje,  a ona koja će imati najviše utjecaja na prosječnog EU građanina (a tako i nas) su ona vezana uz putovanja i online shopping.

Tijekom prijelaznog razdoblja, Europska unija i Velika Britanija raspravljale su i dogovarale sporazum o novom partnerstvu, a posebnu pozornost posvetile su području slobodne trgovine. Na Badnjak, Parlament je odobrio ugovor o trgovini nultom tarifom i nultom kvotom između EU i njene nekadašnje članice, međutim mnogo toga tu još nije jasno.

Što se promijenilo kada naručujemo krpice s Asosa i drugih poznatih britanskih online trgovina?

O poreznim zakonima i pravilima vezanim uz naručivanje iz trećih zemalja, a koje stupaju na snagu 1. srpnja ove godine pisali smo već ovdje. 

Prema tome, kod naručivanja iz  Velike Britanije trenutno vrijede ova pravila:

  • do 1. srpnja 2021. na artikle naručene iz trećih zemalja kojima je cijena iznad 22 eura se plaća PDV, a nakon 1. srpnja PDV plaćamo i na iznose manje od 22 eura
  • carina se plaća samo na iznose iznad 150 eura

Unatoč postignutom sporazumu između EU i njegove bivše članice, čime se izbjegao scenarij bez dogovora koji bi potrošače i tvrtke bacio u noćnu moru birokracije, snalaženje u novim pravilima i dalje je prilično nejasno. Prije kupovine dobro provjerite pravila tvrtke o isporuci, povratu i zamjeni.

Britanske online trgovine i troškovi carine

Kako će Brexit utjecati na vaše shopping iskustvo objašnjeno je na web shopovima brojnih britanskih brendova, ovdje možete naći popis nekih najpoznatijih koji su se potrudili da izlazak Velike Britanije iz Brexita ne utječe negativno na njihove mušterije iz EU.

1. Asos – BEZ TROŠKOVA CARINE

Poznati robni brand Asos, obožavan i u Hrvatskoj, uvjerava svoje kupce kako nemaju razloga za brigu jer se prilikom kupnje na Asosu i nakon Brexita ništa ne mijenja za kupce iz EU. Kako to? Caka je u tome što Asos ima skladište u Njemačkoj te će za sve narudžbe koje stižu iz EU otpremati robu iz njihovog europskog skladišta. Za vas to znači da nećete morati platiti nikakve nove carine ili porez na uvoz.

2. Feelunique – BEZ 

Feelunique je najveći internetski prodavač vrhunskih kozmetičkih proizvoda u Europi i jedan od najbrže rastućih e-tailera na svijetu sa sjedištem u Londonu. Iako Velika Britanija sa 1. siječnjem 2021. godine napušta Europsku uniju i time izlazi iz jedinstvenog tržišta, iz Feeluniqua obećavaju kako će se sve njihove narudžbe u zemlje EU dostavljati bez dodatnih carinskih pristojbi jer će te troškove u skladu s DDP (Delivered duty paid) podmiriti oni.

Isporučena carina (DDP) ugovor je o isporuci kojim prodavatelj preuzima svu odgovornost, rizik i troškove povezane s prijevozom robe dok ih kupac ne primi. Ovaj ugovor uključuje plaćanje troškova dostave, izvoznih i uvoznih carina, osiguranja i svih ostalih troškova nastalih tijekom otpreme na dogovoreno mjesto u zemlji kupca.

3. LookfantasticBEZ 

Lookfantastic, jednako kao i Asos ima skladište s većinom robe u Europi te će se naručene stvari na vašu adresu slati iz Europe što znači bez dodatnih troškova. U slučaju da nešto što želite nemaju na europskom skladištu te šalju iz onog u  Britaniji, jednako kao i kod Feelunique, troškovi carine biti će podmireni s njihove strane tako da u svakom slučaju nema dodatnih troškova za kupce iz EU osim standardnih troškova shippinga – 5 funti za narudžbe do 30 funti, a besplatno ukoliko potrošite više od 30 funti.

4. Zavii BEZ 

U Zaviiju vrijede ista pravila kao i kod Lookfantastica – šalju ili iz europskih skladišta ili sami preuzimaju troškove carine, u svakom slučaju – za vas se ništa ne mijenja.

5. TopshopPLAĆA SE CARINA

Na web stranici Topshopa još uvijek nemaju posebne obavijesti vezano uz promjene nastale nakon Brexita, no pod Terms&Conditions stoji kako svi kupci iz non -UK zemalja snose troškove carine. “Sve narudžbe isporučuju se iz Velike Britanije. Sve uvozne carine i porezi naplaćuju se nakon što je paket stigao u zemlju odredišta, a te troškove mora platiti primatelj paketa.”

Isto vrijedi i za Topman.

6. Boohoo – PLAĆA SE CARINA

I na poznatoj stranici Boohoo nema posebnih napomena vezanih za Brexit i kupovinu iz EU tako da se može pretpostaviti kako ćete, jednako kao i kod Topshopa, i ovdje platiti carinu prilikom preuzimanja paketa.

7. Next BEZ 

Next također ima svoje skladište u Njemačkoj odakle šalju robu kupcima iz EU te također obećavaju kako se ništa neće promijeniti.

8. Dorothy PerkinsPLAĆA SE CARINA

9. NET-A-PORTER – BEZ 

Kao i za Feelunique kažu kako će se sve njihove narudžbe za Hrvatsku dostavljati bez dodatnih carinskih pristojbi jer će te troškove u skladu s DDP (Delivered duty paid) podmiriti oni.

 

 

Ukoliko nismo naveli vašu omiljenu britansku stranicu s koje naručujete, tijekom kupovine imajte na umu sljedeće:

Velika Britanija izašla je iz Europske Unije i jedinstvenog tržišta koje nam je omogućavalo shopping bez plaćanja carina. Njihovim izlazom sve zemlje članice EU smatraju se trećim zemljama, te se na njih odnose pravila pri kupnji kao i na bilo koje zemlje van EU – što praktično za sve nas znači -plaćamo carinu, osim ako nije drugačije određeno.

Ukoliko je drugačije određeno tj ako niste obvezni plaćati carinu, to ćete jasno moći vidjeti na stranici svakog prodavača koji će to očito istaknuti kao što su to napravili gore navedene trgovine jer im je u cilju dati vam do znanja da kupujete bez dodatnih troškova.